Zadáním současného majitele bylo rekonstruovat a přebudovat hotelový komplex na konferenční hotel poskytující své služby převážně korporátní klientele.
Cílem bylo vytvořit architektonicky sladěný celek odrážející historické pozadí stavby zasazené do malebné krajiny v blízkosti CHKO Blaník. Tím byla myšlena především celková rekonstrukce stávajících budov, dostavba dalších menších stavebních objektů, celková revitalizace vnitřního dvora a blízkého okolí areálu. Důležitou součástí generální rekonstrukce byla rekonstrukce technického zařízení budovy (TZB) s kladením důrazu na vytvoření koncepce, která bude maximálně soběstačná s ohledem na šetrné zacházení s přírodními zdroji a zároveň klientele nabídne odpovídající standard čtyřhvězdičkového hotelu v 21. století.
Kategorie:
rekonstrukce, novostavba
Vyzvaná soutěž:
2020 (2-3. místo)
Lokace:
Štamberk – Střední Čechy
Dispozice:
70 hotelových pokojů + kongresové prostory + restaurace
Investice:
cca 150 mil Kč
Kategorie: rekonstrukce, novostavba
Vyzvaná soutěž: 2020 (2-3. místo)
Lokace: Štamberk – Střední Čechy
Dispozice: 70 hotelových pokojů + kongresové prostory + restaurace
Investice: cca 150 mil Kč
Ústředním motivem předloženého architektonické konceptu je snaha o vytvoření harmonie mezi vrstvou architektury tradiční a vrstvou architektury současné. Z pečlivé analýzy charakteru a hodnot stávajících stavebních objektů v areálu vyplynulo, že některé objekty lze ponechat ve stávajícím stavu popř. je doplnit drobnými intervencemi, jiné objekty je potřeba zasádněji přestavět a dostavět. Zásadním problémem kompozice celého areálu je dominantní a nekontextuální vzhled budovy objektu A, která nejen architektonicky (styl tzv. „podnikatelské baroko), ale i urbanisticky (stavební čára, kompozice) narušuje jinak poměrně zachovalou strukturu původního panského selského dvora.
← Před / Po →
Koncept úprav objektu A vychází z myšlenky stávající hmotu maximálně vizuálně eliminovat a nechat splynout s okolní volnou krajinou. Toho je dosaženo nejen snížením celkové výšky objektu (menší část bude mít o 1 podlaží méně, větší část má nový nižší tvar střechy), ale dále předsazením nové fasády ze svislých dřevěných latí a napnutím zelené fasády z popínavých rostlin. Díky zvolenému přístupu adaptace je možné stávající objekt ponechat v současném stavu. Pouze mu budou upraveny velikosti otvorů pro výstup na terasy a bude nově přistavěna výtahová šachta a horní podlaží prémiových apartmánů.
Princip struktury panského dvora je rozvíjen při návrhu vnitřního dvora, který i přes značný terénní rozdíl, je navržen jako jeden spojený otevřený prostor s různými typy venkovních pobytových ploch (trávník, terasy, vydlážděný dvůr). Neméně důležitým prvkem je architektonické podtržení stávajících historických bran, na které navazuje vydlážděná část nádvoří formou lineární spojnice obou bran.
Zelená architektura – při návrhu hotelové budovy jsme hledali řešení, jak udělat ho udělat také šetrný k přírodě. Proto jsme se rozhodli stávající dům kompletně nebourat, ale použít jeho fasádu a před ní umístit novou lamelovou clonu, která slouží jako velký slunolam a zároveň jako venkovní terasy pro hotelové pokoje.
Díky terénním úpravám, instalaci výtahů a úpravám dispozic se podařilo navrhnout takové řešení, které je v zásadě kompletně bezbariérové Princip bezbariérovosti areálu vychází z myšlenky, že od příjezdu autem na parkoviště, se osoba na vozíku může po areálu pohybovat bez cizí pomoci mezi jednotlivými stavebními objekty a podlažími.
Koncepce řešení venkovních ploch navazuje na podtržení dotvoření historické siluety panského selského dvora s jeho tradičními budovami. Oproti stávajícímu stavu vnitřního dvora, který je porostlý zelení především jehličnatého charakteru a je velmi nepřehledný, navrhujeme terénní a sadové úpravy, které celkový prostor zpřehlední a vytvoří jeden kompaktní celek. Výběr materiálů a typů dřevin vychází z konceptu vytvořit nový velkorysý a reprezentativní venkovní prostor, který odpovídá hotelovému zaměření na kongresovou turistiku. Parter je doplněn vodními prvky, které jsou umístěny v obou úrovních venkovního prostranství.
Provoz hotelu bude sloužit pro kongresovou turistiku, což ve výsledku znamená najednou ubytovat, usadit ke stolům a uvařit pro celkem 150 lidí. Součástí návrhu je i úprava stávajícího provozu gastro včetně zvětšení plochy stávající jídelny na novou restauraci s výhledem do okolní krajiny.
Návrh se snaží nalézt optimální ekonomické řešení mezi dobře vymyšlenou architekturou a celkovými stavebními náklady stavby. Při rozhodování o principech návrhu jsme se snažili uvažovat maximálně racionálně ve prospěch investora celé akce s vědomím, že je potřeba optimálně využít existující stavební fond a co nejméně demolovat. Návrh pozitivně využil stávající objekt a místo totální demolice a kompletně nové novostavby, stávající budovu přetvořil v současně pojatou architekturu. Ta mimo jiné přináší pokojům i přidanou hodnotu v podobě venkovních teras a zastínění v letních měsících.
Jelikož se jednalo o kompletní rekonstrukci stávající provozovny, došlo k výměně technických instalací včetně přebudování provozu gastro, který byl záměrně otevřen velkým oknem směrem do chodby, aby hosté viděli přímo pod ruce kuchařům přímo v kuchyni.
Další projekty
Tapas Restaurant El CaminoRekonstrukce, Interiér
Nová ChalupaNovostavba
Obecní úřad – Lázně BělohradRekonstrukce, Novostavba
Městské bydlení PoličkaNovostavba, Rekonstrukce, Veřejný prostor
Restaurace U MatějeRekonstrukce
Multifunkční hala – Praha UhříněvesNovostavba
Vila BerounRekonstrukce, Dostavba