Tapas Restaurant El Camino

Tapas Restaurant El Camino

Zadaním od investora na návrh interieru bylo vytvoření atmosféry tradičních španělských tapas barů. Nemělo se ale výslovně jednat o kopii - repliku, nýbrž o volnou interpretaci pro současnou dobu.

El camino znamená ve španělštině cesta. Cesta je zároveň příběhem pana investora, který prožil v průběhu 20 let své gastronomické dráhy nejen ve Španělsku. Ideou našeho návrhu nebylo převzít tradiční a vyzkoušené vizuální prvky, které se objevují ve většině tapas barů jako jsou obkladačky azujellos, dekorace býků z corridy nebo reklamní plakáty na nápoje typu vermuth. Chtěli jsme naopak vytvořit místo s atmosférou, které vytvoří rámec - scénu pro hlavního protagonistu - a tím je gastronomie… Gastronomie španělská a současná, která interpretuje tradiční pokrmy moderním způsobem nejen v chutích, ale také v samotné prezentaci na talíři.

Kategorie:
rekonstrukce, interiér

Realizace:
2019

Lokace:
Praha 3, Vinohrady

Klient: 
El Camino Tapas Restaurant

Dispozice:
40 míst k sezení + zahrádka 20 míst 

Kategorie: rekonstrukce, interiér
Realizace: 2019
Lokace: Praha 3, Vinohrady
Klient: El Camino Tapas Restaurant
Dispozice: 40 míst k sezení + zahrádka 20 míst 

←  Před / Po  →

200128_el-camino_11

Interiér je záměrně navržen tak, aby paletu barev pokrmů na talíři nepřebíjel, ale dotvořil její decentní a tlumené pozadí. K dosažení přímo scénické atmosféry je pak použito spotových reflektorů, které nasvětlují pouze samotné stolové desky.

200128_el-camino_20

Nábytek je navržen tak, aby podpořil zvolený koncept řešení interieru. Proto splývá barevně se stěnami a vytváří úložný prostor pro restaurační provoz.

200128_el-camino_24


Vstup do restaurace je vymezen vizuálním dřevěným paravánem a prosklennou vinotékou. Barový pult - velký ostrůvek bez viditelných technologií - slouží k servisu nápojů, ale také jako prezetační stůl při ochutnávkách vína.


Vstup do restaurace je vymezen vizuálním dřevěným paravánem a prosklennou vinotékou. Barový pult - velký ostrůvek bez viditelných technologií - slouží k servisu nápojů, ale také jako prezetační stůl při ochutnávkách vína.

200128_el-camino_49

Přední část restaurace je navržena z tmavě černé probarvené MDF desky, v průchodu do salónku ze surové probarvené MDF desky.

200210_el-camino_60

Průchod slouží nejen jako chodba s výdejem jídla, ale také jako pokračování prostoru do malého salónku ( 8 míst) a dále na venkovní zahradu ( patio), která bude v letních měsících proudloužením interieru do exterieru.

200128_el-camino_32

Na opačné straně resturace je umístěno tzv. trillo – dubová deska s ostrými kamínky, což je tradiční španělský nástroj, který se používal na drhnutí klasů při výrobě mouky.

200128_el-camino_33

Stolní a barové desky byly vyrobeny truhlářem přímo ve Španělsku ze 150 let starého dubového dřeva z vinných sudů. Díky tomu mají stolní desky vyjíměčnou texturu, která vizuálně vystupuje z tmavšího pozadí.

200128_el-camino_16

Typový nábytek je vybrán od společnosti TON -  křesílko Ginger ( čalouněné, kožené) a barová židle Stockholm.

200128_el-camino_50

Koncept osvětlení byl doplněn o 3 centrální svítidla s nepřímým osvětlením, která byla vyrobena na zakázku z tzv. pánví paellera, které se používají na vaření tradičního pokrmu jídla - paelly.

200128_el-camino_37

Zajímavostí je zapuštění chlazené nerezové apero nádoby na vinné láhve přímo do dubové desky, tak aby na stolní desce nemusely stát plastové nebo kovové nádoby s ledem.

 

 

„Nejdůležitějším prvkem interieru je samotné jídlo.“

Zajímavostí je zapuštění chlazené nerezové apero nádoby na vinné láhve přímo do dubové desky, tak aby na stolní desce nemusely stát plastové nebo kovové nádoby s ledem.


„Nejdůležitějším prvkem interieru je samotné jídlo.“

200128_el-camino_43

Radiátory jsou schovány pod parapetem nábytku, viditelné vertikální radiátory ISAN  RA1  jsou umístěny v nikách. Podlaha je z dubových prken.

a4-100

Jelikož se jednalo o kompletní rekonstrukci stávající provozovny, došlo k výměně technických instalací včetně přebudování provozu gastro, který byl záměrně otevřen velkým oknem směrem do chodby, aby hosté viděli přímo pod ruce kuchařům přímo v kuchyni.

Jelikož se jednalo o kompletní rekonstrukci stávající provozovny, došlo k výměně technických instalací včetně přebudování provozu gastro, který byl záměrně otevřen velkým oknem směrem do chodby, aby hosté viděli přímo pod ruce kuchařům přímo v kuchyni.

Restaurace a hospody jsou moje srdcová záležitost. Při jejich navrhování je docela dobré držet svoje kreativní ego zkrátka a nechat nejdříve mluvit šéfkuchaře a majitele… Dobrá hospoda je pro mne taková, kde je tak akorát světla, dobře se tam člověk slyší a „design“ vlastně není moc vidět. Myslím, že v Caminu se nám to společně s majitelem Davidem Böhmem docela hezky povedlo.

Restaurace a hospody jsou moje srdcová záležitost. Při jejich navrhování je docela dobré držet svoje kreativní ego zkrátka a nechat nejdříve mluvit šéfkuchaře a majitele… Dobrá hospoda je pro mne taková, kde je tak akorát světla, dobře se tam člověk slyší a „design“ vlastně není moc vidět. Myslím, že v Caminu se nám to společně s majitelem Davidem Böhmem docela hezky povedlo. 

Další projekty

Nová ChalupaNovostavba

Obecní úřad – Lázně BělohradRekonstrukce, Novostavba

Městské bydlení PoličkaNovostavba, Rekonstrukce, Veřejný prostor

Restaurace U MatějeRekonstrukce

Hotel ŠtamberkRekonstrukce, Novostavba

Vila BerounRekonstrukce, Dostavba

Kontakt

© Atelier Horyna, s.r.o.
Na Dionysce 1756/14
160 00 Praha 6 – Dejvice

MAPA

email: info@atelierhoryna.cz
IČO 06151833  /  DIČ  CZ06151833

Facebook

Jste:
Architekt?
Student architektury?
Stavební inženýr?
Technický dozor?

Napiště nám a pojďte s námi spolupracovat.

info@atelierhoryna.cz